MENU


NAJCZĘŚCIEJ WYŚWIETLANE


POBIERZ BEZPŁATNIE


UWAGA!!!
Nowa wersja programu FreshManager już do ściągnięcia. Program został wzbogacony o wiele nowych modułów dzięki czemu można prowadzić pełną dokumentację Global GAP lub Integrowanej Produkcji w formie elektronicznej. Wejdź na www.freshmanager.pl i ściągnij najnowszą wersję programu FreshManager.

Preparat
Agro Pirymikarb 500 WG

Grupa preparatów:
Owadobójcze
Substancja czynna:
  • pirymikarb
Grupa chemiczna:
  • związek z grupy karbaminianów
Zakres temperatur:
min: 15°C, max: brak ograniczen prod.
Informacje
podstawowe
Uprawy
i agrofagi

Dawka
Pozostałe
informacje

Komentarze
Podobne
preparaty
Ekonomika,
gdzie kupić?
Artykuły
powiązane

Krótki opis:
AGRO PIRYMIKARB 500 WG jest środkiem owadobójczym w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej, o działaniu kontaktowym, żołądkowym oraz gazowym, przeznaczony do zwalczania mszyc w uprawach roślin rolniczych, sadowniczych, warzywnych, ozdobnych, zielarskich oraz w leśnictwie. Skuteczny w zwalczaniu mszyc odpornych na środki fosforoorganiczne. Na roślinie działa systemicznie.

Działanie na roślinę:
  • układowy / systemiczny
Działanie na agrofaga:
  • gazowy
  • kontaktowy
  • żołądkowy
Działanie grzybobójcze:
Czas działania interwencyjnego:
Karencja:
Agrest, bobik, bób, brukiew, brzoskwinia, burak cukrowy, burak ćwikłowy, burak pastewny, czereśnia, gorczyca, groch pastewny, groch jadalny, groch, grusza, jabłoń, kapusta pastewna, koper, leszczyna, łubin, malina, mak, marchew, marchew pastewna, oberżyna, orzech włoski, papryka, porzeczki, rzepak jary i ozimy, rzepik, słonecznik, szpinak, śliwa, truskawka, wiśnia, kapustne, wyka, winorośl – 7 dni.
Zboża (jęczmień ozimy i jary, owies, pszenica ozima i jara, pszenżyto ozime i jare, żyto) i tytoń - 21 dni.
Rośliny zielarskie – 10 dni.
Pomidor i ogórek – 3 dni.
Sałata – 14 dni.
Rośliny ozdobne w gruncie, rośliny ozdobne pod odsłonami, szkółki drzew liściastych, starsze świerki i modrzewie- nie dotyczy
Prewencja dla pszczół:
Fazy fenologiczne:
Substancja czynna:
Pirymikarb – dimetylokarbaminian 2-dimetyloamino-5,6-dimetylopirymidyn-4-ylu; (związek z grupy karbaminianów) – 500 g w 1 kg środka.
Grupa chemiczna:
Formulacja:
granulat do sporządzania zawiesiny wodnej
Toksyczność:
Działa szkodliwie przez drogi oddechowe.
Działa drażniąco na oczy.
Działa toksycznie po połknięciu.
Działa bardzo toksyczne na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym.
Nr zezwolenia:
Zezwolenie MRiRW nr R- 9 /2009i.r. z dnia 04.06. 2009 r.
Opakowanie:
Zwalczane agrofagi: Preparat działa w uprawach:
  • Agrest 
  • ambrowiec amerykański
  • Bób 
  • Bobik 
  • bożodrzew gruczołkowaty
  • Brokuł 
  • brzoza brodawkowata
  • brzoza himalajska
  • brzoza Jacquemonta
  • brzoza pożyteczna
  • buk pospolity
  • Burak cukrowy 
  • Burak ćwikłowy 
  • Burak pastewny 
  • Chrzan
  • czeremcha pospolita
  • dąb czerwony
  • dąb szypułkowy
  • glediczja trójcierniowa
  • głóg dwuszyjkowy
  • Gorczyca biała 
  • Gorczyca sarepska 
  • grab pospolity
  • Groch siewny 
  • Groch siewny cukrowy 
  • Groch siewny łuskowy 
  • grujecznik japoński
  • grusza wierzbolistna
  • Jabłoń
  • jabłoń purpurowa
  • Jarmuż 
  • jarząb mączny
  • jarząb pospolity
  • jarząb pośredni
  • jarząb szwedzki
  • jarząb turyngski
  • Jęczmień 
  • jesion pensylwański
  • jesion wyniosły
  • Kalafior 
  • Kalarepa 
  • Kapusta brukselska 
  • Kapusta głowiasta biała 
  • Kapusta głowiasta czerwona 
  • Kapusta pastewna 
  • Kapusta pekińska 
  • Kapusta włoska 
  • karagana syberyjska
  • kasztanowiec biały
  • kasztanowiec czerwony
  • kasztanowiec gładki
  • klon czerwony
  • klon jawor
  • klon jesionolistny
  • klon palmowy
  • klon polny
  • klon srebrzysty
  • klon tatarski
  • klon zwyczajny
  • Koper włoski, fenkuł 
  • korkowiec amurski
  • leszczyna turecka
  • lipa amerykańska
  • lipa drobnolistna
  • lipa europejska
  • lipa krymska
  • lipa srebrzysta
  • lipa szerokolistna
  • Łubin biały 
  • Łubin wąskolistny 
  • Łubin żółty 
  • magnolia drzewiasta
  • magnolia gwiaździsta
  • magnolia japońska
  • magnolia naga
  • magnolia parasolowata
  • magnolia pośrednia
  • magnolia purpurowa
  • magnolia purpurowa
  • magnolia Siebolda
  • magnolia szerokolistna
  • Mak 
  • Malina 
  • Marchew 
  • Marchew pastewna
  • modrzew europejski
  • modrzew japoński
  • morwa biała
  • Oberżyna 
  • Ogórek 
  • oliwnik wąskolistny
  • olsza czarna
  • olsza szara
  • Owies 
  • Papryka 
  • pigwa wielkoowocowa
  • platan klonolistny
  • Pomidor 
  • Porzeczka 
  • Pszenica orkisz 
  • Pszenica twarda 
  • Pszenica zwyczajna 
  • Pszenżyto 
  • robinia biała
  • Rzepak 
  • Rzepik 
  • Sałata 
  • śliwa wiśniowa
  • Słonecznik 
  • sofora japońska
  • sumak octowiec
  • surmia pośrednia
  • surmia zwyczajna
  • świerk Brewera
  • świerk kaukaski
  • świerk kłujący
  • świerk pospolity
  • świerk serbski
  • Szpinak 
  • topola kanadyjska
  • topola Simona
  • Truskawka 
  • tulipanowiec amerykański
  • Tytoń
  • wiąz górski
  • wiąz holenderski
  • wierzba babilońska
  • wierzba iwa
  • wierzba płacząca
  • Winorośl
  • wiśnia piłkowana
  • wiśnia pospolita
  • wiśnia różowa
  • Wyka kosmata 
  • Wyka siewna 
  • Ziemniak 
  • złotokap Waterera
  • Żyto 
Dawka (dla roślin sadowniczych):
brzoskwinia, czereśnia, grusza, leszczyna, orzech włoski, śliwa, wiśnia.
Zalecana dawka środka: 0,75 kg/ha.

jabłoń.

- mszyca jabłoniowa.
Zalecana dawka środka: 0,4 kg/ha.

- inne mszyce (w tym bawełnica korówka).
Zalecana dawka środka: 0,75 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 500 – 750 l/ha.

agrest, malina, porzeczki, truskawka, winorośl.
Zalecana dawka środka: 0,75 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 500 – 900 l/ha.

UWAGI:
1. Środek działa najskuteczniej w temperaturze powyżej 15oC.
2. Wyższe z zalecanych dawek lub stężeń stosować w przypadku dużej liczebności mszyc, np. gdy liście się zwijają lub gdy rośliny są bujne oraz w temperaturze niższej niż 15oC.
3. Sałatę uprawną pod osłonami zabieg wykonać z chwilą pojawienia się mszyc, ale przed zwijaniem się główek.
4. Przed zastosowaniem środka na rośliny dyniowate i ozdobne na każdej uprawianej po raz pierwszy odmianie wykonać próbny zabieg w celu sprawdzenia, czy w ciągu 7 dni nie wystąpiły objawy uszkodzenia roślin.
5. W przypadku opryskiwania roślin (np. goździk, kapusta, mak) lub szkodników (np. mszyca kapuściana, bawełnica korówka) pokrytych nalotem woskowym dodać do cieczy użytkowej środek zwilżający.
6. Na teren potraktowany środkiem przez 7 dni nie wpuszczać zwierząt gospodarskich.
Dawka (dla roślin warzywniczych):
ROSLINY WARZYWNE (W GRUNCIE)
bób, burak ćwikłowy, groch.
Zalecana dawka środka: 0,35 kg/ha.

ogórek.
Zalecana dawka środka: 0,30 – 0,50 kg/ha.

pomidor.
Zalecana dawka środka: 0,30 – 0,40 kg/ha.

koper, sałata, szpinak.
Zalecana dawka środka: 0,30 – 0,50 kg/ha.

marchew.
Zalecana dawka środka: 0,40 – 0,50 kg/ha.

rośliny kapustne.
Zalecana dawka środka: 0,30 – 0,45 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 200 – 600 l/ha
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

ROŚLINY WARZYWNE (POD OSŁONAMI)
oberżyna, ogórek, papryka, pomidor, sałata.
Zalecane stężenie środka: 0,05% (50 g środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy roboczej: 300 - 2 000 l/ha w zależności od wielkości masy roślinnej.

UWAGI:
1. Środek działa najskuteczniej w temperaturze powyżej 15oC.
2. Wyższe z zalecanych dawek lub stężeń stosować w przypadku dużej liczebności mszyc, np. gdy liście się zwijają lub gdy rośliny są bujne oraz w temperaturze niższej niż 15oC.
3. Sałatę uprawną pod osłonami zabieg wykonać z chwilą pojawienia się mszyc, ale przed zwijaniem się główek.
4. Przed zastosowaniem środka na rośliny dyniowate i ozdobne na każdej uprawianej po raz pierwszy odmianie wykonać próbny zabieg w celu sprawdzenia, czy w ciągu 7 dni nie wystąpiły objawy uszkodzenia roślin.
5. W przypadku opryskiwania roślin (np. goździk, kapusta, mak) lub szkodników (np. mszyca kapuściana, bawełnica korówka) pokrytych nalotem woskowym dodać do cieczy użytkowej środek zwilżający.
6. Na teren potraktowany środkiem przez 7 dni nie wpuszczać zwierząt gospodarskich.
Dawka (dla roślin rolniczych):
jęczmień ozimy i jary, owies, pszenica ozima i jara, pszenżyto ozime i jare, żyto,
- mszyce.
Zalecana dawka środka: 0,25 kg/ha.
Stosować w fazie kłoszenia lub po wykłoszeniu zbóż.

- mszyce - wektory chorób wirusowych.
Zalecana dawka środka: 0,50 kg/ha.
Stosować we wczesnej fazie rozwojowej zbóż.
b) bobik, brukiew, burak cukrowy, burak pastewny, gorczyca, groch pastewny, groch jadalny, mak, marchew pastewna, kapusta pastewna, rzepak jary i ozimy, rzepik, słonecznik, tytoń, wyka.
Zalecana dawka środka: 0,25 - 0,50 kg/ha.
c) łubin,
Zalecana dawka środka: 0,50 kg/ha.
d) ziemniak (plantacje nasienne)

Mszyce wektory chorób-wirusowych.
Zalecana dawka środka: 0,50 kg/ha.
Zalecana ilość wody:
- stosując aparaturę naziemną 150 – 400 l/ha (opryskiwanie średniokropliste),
- aparatura wyposażaną w atomizery: 10 l/ha.

UWAGI:
1. Środek działa najskuteczniej w temperaturze powyżej 15oC.
2. Wyższe z zalecanych dawek lub stężeń stosować w przypadku dużej liczebności mszyc, np. gdy liście się zwijają lub gdy rośliny są bujne oraz w temperaturze niższej niż 15oC.
3. Sałatę uprawną pod osłonami zabieg wykonać z chwilą pojawienia się mszyc, ale przed zwijaniem się główek.
4. Przed zastosowaniem środka na rośliny dyniowate i ozdobne na każdej uprawianej po raz pierwszy odmianie wykonać próbny zabieg w celu sprawdzenia, czy w ciągu 7 dni nie wystąpiły objawy uszkodzenia roślin.
5. W przypadku opryskiwania roślin (np. goździk, kapusta, mak) lub szkodników (np. mszyca kapuściana, bawełnica korówka) pokrytych nalotem woskowym dodać do cieczy użytkowej środek zwilżający.
6. Na teren potraktowany środkiem przez 7 dni nie wpuszczać zwierząt gospodarskich.
Dawka (dla roślin ozdobnych):
ROŚLINY OZDOBNE (W GRUNCIE I POD OSŁONAMI)
Zalecane stężenie środka: 0,05 - 0,10% (50-100 g środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej:
- w uprawach w gruncie 300 – 600 l/ha,
- pod osłonami: 1 000 – 2 000 l/ha w zależności od wysokości i zagęszczenia roślin na plantacji.

ROŚLINY ZIELARSKIE
Zalecane stężenie środka: 0,05% (50 g środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy roboczej: 600 – 1 000 l/ha w zależności od wysokości i zagęszczenia roślin na plantacji.

LEŚNICTWO
szkółki drzew liściastych, starsze świerki i modrzewie.
Zalecana dawka środka: 0,40 – 0,75 kg/ha.
Zalecana ilość cieczy roboczej: 500 – 1 000 l/ha.

UWAGI:
1. Środek działa najskuteczniej w temperaturze powyżej 15oC.
2. Wyższe z zalecanych dawek lub stężeń stosować w przypadku dużej liczebności mszyc, np. gdy liście się zwijają lub gdy rośliny są bujne oraz w temperaturze niższej niż 15oC.
3. Sałatę uprawną pod osłonami zabieg wykonać z chwilą pojawienia się mszyc, ale przed zwijaniem się główek.
4. Przed zastosowaniem środka na rośliny dyniowate i ozdobne na każdej uprawianej po raz pierwszy odmianie wykonać próbny zabieg w celu sprawdzenia, czy w ciągu 7 dni nie wystąpiły objawy uszkodzenia roślin.
5. W przypadku opryskiwania roślin (np. goździk, kapusta, mak) lub szkodników (np. mszyca kapuściana, bawełnica korówka) pokrytych nalotem woskowym dodać do cieczy użytkowej środek zwilżający.
6. Na teren potraktowany środkiem przez 7 dni nie wpuszczać zwierząt gospodarskich.
Informacje dodatkowe:
III. OKRES KARENCJI
okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji:
Agrest, bobik, bób, brukiew, brzoskwinia, burak cukrowy, burak ćwikłowy, burak pastewny, czereśnia, gorczyca, groch pastewny, groch jadalny, groch, grusza, jabłoń, kapusta pastewna, koper, leszczyna, łubin, malina, mak, marchew, marchew pastewna, oberżyna, orzech włoski, papryka, porzeczki, rzepak jary i ozimy, rzepik, słonecznik, szpinak, śliwa, truskawka, wiśnia, kapustne, wyka, winorośl – 7 dni.
Zboża (jęczmień ozimy i jary, owies, pszenica ozima i jara, pszenżyto ozime i jare, żyto) i tytoń - 21 dni.
Rośliny zielarskie – 10 dni.
Pomidor i ogórek – 3 dni.
Sałata – 14 dni.
Rośliny ozdobne w gruncie, rośliny ozdobne pod odsłonami, szkółki drzew liściastych, starsze świerki i modrzewie- nie dotyczy

IV. OKRES PREWENCJI DLA LUDZI, ZWIERZĄT, PSZCZÓŁ
okres zapobiegający zatruciu: NIE DOTYCZY

V. SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ
Przed przystąpieniem do sporządzenia cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebnej jej ilość.
Odważoną ilość środka wsypać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą (z włączonym mieszadłem) i uzupełnić wodą do potrzebnej ilości. Opryskiwać z włączonym mieszadłem. Po wsypaniu środka do zbiornika opryskiwacza nie wyposażonego w mieszadło hydrauliczne ciecz w zbiorniku mechanicznie wymieszać. Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie woda, a popłuczyny wlać do zbiornika wody z cieczy użytkową. W przypadku przerw w opryskiwaniu przed ponownym przystąpieniem do pracy, dokładnie wymieszać ciecz użytkową w zbiorniku opryskiwacza.
Podczas stosowania środka nie dopuścić do:
- znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie rośliny uprawne,
- nakładania się cieczy użytkowej na stykach pasów zabiegowych i uwrociach.
Po pracy aparaturę dokładnie wymyć.

VI. PRZECHOWYWANIE
- Przechowywać pod zamknięciem i chronić przed dziećmi.
- Nie przechowywać razem z żywnością, napojami i paszami dla zwierząt,
- Przechowywać wyłącznie w oryginalnym opakowaniu, w chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu.
- Przechowywać pojemnik szczelnie zamknięty, w temperaturze nie niższej niż 0ºC i nie wyższej niż 30ºC.

VII. WARUNKI BEZPIECZNEGO STOSOWANIA ŚRODKA
- Nie jeść i nie pić oraz nie palić tytoniu podczas stosowania produktu.
- Unikać zanieczyszczenia oczu.
- Nosić odpowiednią odzież ochronną, odpowiednie rękawice ochronne i okulary lub ochronę twarzy.
- Resztki cieczy użytkowej rozcieńczyć wodą i wypryskać na powierzchni poprzednio opryskiwanej.
- Wodę użytą do mycia aparatury wypryskać na powierzchni uprzednio opryskiwanej, stosując te same
środki ochrony osobistej.
- Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska.
- Opróżnione opakowanie po środku zwrócić do sprzedawcy, u którego środek został zakupiony.
- Zabrania się spalania opakowań po środku ochrony roślin we własnym zakresie.
- Środek i opakowanie usuwać jako odpad niebezpieczny.

UWAGA!
ZABRANIA SIĘ WYKORZYSTYWANIA OPRÓŻNIONYCH OPAKOWAŃ PO ŚRODKACH OCHRONY ROŚLIN DO INNYCH CELÓW, W TYM TAKŻE DO TRAKTOWANIA ICH JAKO SUROWCE WTÓRNE.
W przypadku awarii lub, jeżeli źle się poczujesz niezwłocznie zasięgnij porady lekarza (o ile to możliwe, należy pokazać etykietę).

VIII. OBJAWY ZATRUCIA
Nadmierne pocenie, bóle głowy, osłabienie, omdlenia i zawroty głowy, mdłości, bóle żołądka, wymioty, zwężenie źrenic, zaburzenia wzroku, drżenie mięśni.

IX. PIERWSZA POMOC
Jeśli wystąpił którykolwiek z wymienionych objawów, zwłaszcza gdy znana jest przyczyna zatrucia:
przerwać pracę, zdjąć zanieczyszczoną odzież, umyć zanieczyszczoną skórę i włosy, nie dopuścić do jakiegokolwiek wysiłku, natychmiast wezwać lekarza i pokazać mu etykietę.

X. ZALECENIA DLA LEKARZA:
Leczenie:
1. Specyficzną odtrutką jest atropina, zastosowana możliwie najszybciej.
Może być podawana przez wykwalifikowany personel.
Podawać domięśniowo, co 20 minut, dawkę 2-5 mg (w przypadku dzieci w kilku dawkach) aż do wystąpienia pełnej atropinizacji. Mogą być potrzebne duże ilości atropiny.
2. Nie należy podawać atropiny pacjentowi, u którego występuje sinica.
W pierwszej kolejności należy podać tlen.
3. Nie podawać opiatów i barbituranów.
4. W przypadku wystąpienia drgawek podać diazepam (10 mg dożylnie).
5. Do oznaczeni aktywności cholinoesterazy należy pobrać 10 ml krwi żylnej.
6. W przypadku zatrucia w wyniku połknięcia można podać absorbenty (węgiel aktywny).

Inne środki zaradcze:
1. Zapewnić dostęp świeżego powietrza.
2. W przypadku połknięcia należy szybko wywołać wymioty (dotykając palcami tylnej części gardła) i podając 1 lub 2 szklanki wody do wypicia.
Jeżeli konieczne jest wykonanie płukania żołądka lub sprowokowania wymiotów należy, w przypadku zatruć formulacjami żrącymi lub na bazie olejów, zabezpieczyć drogi oddechowe przed przedostawaniem się treści pokarmowych.
Kontynuować tak długo, aż wymiociny staną się przejrzyste. Jeżeli poszkodowana osoba jest nieprzytomna nie podawać niczego doustnie.
3. Obserwować oddech. W przypadku zaburzeń należy wykonać sztuczne oddychanie i utrzymywać aż do czasu przybycia lekarza. Możliwe, że będzie konieczna intubacja rurką endotrachealną lub tracheotomia w połączeniu ze sztucznym oddychaniem.
4. Zapewnić pacjentowi ciepło, pełny odpoczynek i hospitalizować pacjenta, przez co najmniej 24 godziny.

XI. POMOC MEDYCZNA
W sytuacjach, w których wymagana jest inna pomoc medyczna niż ujęta w wyżej wymienionych ostrzeżeniach skontaktować się z najbliższym Ośrodkiem Toksykologicznym

REKLAMA

Stacje meteorologiczne DAVIS

AgroMessenger

e-sadownictwo
© Copyright 2005-2009 FreshMazovia.com, wszystkie prawa zastrzeżone.
Zastrzeżenie: Informacje zawarte w wynikach wyszukiwania pochodzą od producentów środków ochrony roślin. Redakcja serwisu ochronaroslin.agro.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści związane z preparatami. Decyzja o zastosowaniu konkretnego preparatu należy wyłącznie do rolnika!